Lēta ģimenes māja bez kredītiem! Tipveida projekts “Tālis”

Šo tipveida projektu “Tālis” izstrādājām paredzot latvisku vidi (ar lielu saimes istabu) ģimenei, ar ekonomiskiem būvkonstrukciju risinājumiem, lai to varētu atļauties ikviens, kas sapņo par savu māju. Un sapnis par savu māju ir piepildāms! Ekonomiska, bet ērta, 125 kvadrātmetrus liela dzīvojamā ēka ir uzbūvējama iekļaujoties 20 000Ls robežās, ieskaitot darbaspēku (ap 30k eiro, 2020.10.30.).

Cilvēkiem, kas vēlas dzīvot svaigā gaisā, un būt noteicēji pār savu privāto telpu, ir iespēja mainīt dzīvokli pret privātmāju, iztiekot bez mūža garumā maksājamiem kredītiem. Šādu ēku var uzbūvēt nesteidzoties apmēram viena gada laikā. Ja sākotnēji ir ierobežoti līdzekļi, tad var apdzīvot tikai ēkas pirmo stāvu, un jumta stāvu izbūvēt vēlāk.

Ēkas būvkonstrukcijas paredz tikai ekoloģisku un energoefektīgu materiālu izmantošanu, sienām – koka statņu konstrukcija ar ekovati, vai gāzbetons, jumtam – skārda segums. Logi paredzēti koka, ar trīskāršu stikla paketi. Mikroklimats iekštelpās ir veselīgs, jo nav paredzēti mezgli ar plēvju izmantošanu. Apkure – autonoma, malkas, vai centrālapkure. Šādu ēku piedāvā uzbūvēt namdaris, amata meistars Tālis Sala. Tālr: +371 29474508. Varat sarunāt parauga ēkas apskati dabā.

Māja bez kredītiem
Māja bez kredītiem
Ekonomiskas mājas plāns
Ekonomiskas mājas plāns

Zemāk redzama versija šīs mājas plānam ar 4 guļamistabām:

Ekonomiskas mājas projekts, plāni
Ekonomiskas mājas projekts, plāni
Lētas, ekonomiskas mājas projekts
Lētas, ekonomiskas mājas projekts

Raženu izdošanos!

Atjaunojot mūsu mājaslapas informāciju 2020. gadā – ekonomisko māju projektu sdaļu esam papildinājuši ar vēl krietni daudz dažādām un interesantām mājām, vēl vienkāršāka būvniecībā, bet ar attiecīgi nedaudz mazāku platību – mājas projekts “Estere”. Savukārt vēl mazliet mazāka – ar 85kvm dzīvojamo platību – projekts “Mārīte” – kurš turklāt iekļaujas 60kvm apbūves platībā, ar ātru un vienkāršotu saskaņošanas procesu.

Publicējis Ansis Liepa

Interesējos par Dabai un cilvēkam draudzīgiem būvniecības un arhitektūras risinājumiem, projektēju omulīgas mājas un ēkas, īstenoju dažādas savas idejas, gan būvniecībā, gan 3D printēšanā u.c. tehniska rakstura "hobijos" :)

19 domas par “Lēta ģimenes māja bez kredītiem! Tipveida projekts “Tālis”

  1. Dobryj denj!
    Interesuet etot proekt. Mozhno li posmotretj takoj dom uzhe gotovyj? Esli mozhno – to gde i kogda? Vozmozhno li poluchitj pribleziteljnujy smetu?
    Dmitrij
    mob. 2 6321275

    Patīk

    1. Labdien!
      šī ēka patlaban vēl ir tikai pamatu stadijā, par cik to būvē sev koka konstrukciju būvniecības meistars, tad viņš rēķināja tāmi pirmajam stāvam pilnībā pabeigtam, bez bēniņu stāva pabeigšanas 20 000Ls.

      Patīk

  2. Kādas ir 1m2 izmaksas gatavai mājai?
    Minētie 20000 LVL pirmajam stāvam ir ar visu komunikāciju (elektrība, ūdensvads, kanalizācija, apkures katls un radiatori) ierīkošanu, kamīnu, virtuves iekārtu (kaut minimālu) un santehniku sanmezglam, kā arī pati māja, jumts, pamati, projekts, zemes darbi?
    Izklausās pēc zinātniskās fantastikas – labprāt sekotu šādas mājas būvei un izmaksām!

    Patīk

    1. Visdrīzāk ar 300Ls par kvadrātmetru jārēķinās. šīs izmaksas bij iespējamas, par cik būvniecības meistars šo ēku būvē savai ģimenei. šobrīd gan ēka procesā nav redzama, ir ielieti vienīgi pamati.

      Patīk

  3. Sveiki.
    Vēlējos jautāt, par koka karkas ēku izmaksām, būvniecības ātrumu un sarežģītību.
    Man veicot aprēķinus sanāk, ka ēkas izmaksas ir par 30% lētākas nekā gāzbetona mūrētās (ņemot vērā vienādus sienas siltuma caurlaidības aprēķinus)
    Varbūt varu lūgt nelielu skaidrojumu starp shiem abiem veidiem, māja plānota ap 110m2 un plānota celt pašu spēkiem?!
    Veicot aptaujas ar būvniekiem, katrs stāsta savu un gada laikā esmu jau 3 reizes atgriezies pie materiaalu izvēles, pavasarī jāsāk būvniecība un 100% izvēle nav! 😦
    Kā jau liela daļa cilvēku, arī es meklēju iespēju uzcelt māju pašaspēkiem ar pieticīgiem līdzekļiem, neiegrimstot parādos līdz mūža beigām, tātad svarīgakā prasība izvēlē ir cena…
    Njemot vērā, ka māju domāju celt pats, svarīgi ir arī sarežģītība un celšanas ātrums…

    Patīk

    1. Sveiki!
      sevišķi lēti var uzbūvēt sienas no 5x10cm koka statņiem, starpās liekot 10cm putupolistirolu un vienīgā apdare – krāsojums no ārpuses, lai putupolistirolu pasargātu no saules/UV gaismas. Bet ja izmantoti 5x20cm koka statņi, pretvēja izolācijas un iespējams tvaika izolācija, akmens vate vai celulozes vate 20cm biezumā, latojums šķērsvirzienā, apdares materiāli, apšuvums, špaktelējums utt utt – tad tas viss ir dārgāk, kā siena gāzbetona bloku mūra konstruckijā. Īsāk sakot – koka statņu konstrukcijas siena sastāv no krietni vairāk darba procesiem, kurus attiecīgi pasūtītājam ir jāapmaksā. Kurpretim gāzbetona bloku mūra sienu var salipināt dažās, līdz padsmit dienās, un pēc iekštelpu nošpaktelēšanas tajās var jau dzīvot. To var samūrēt arī cilvēks bez pieredzes, bet ar prasmīgām rokām un rūpīgu attieksmi, līdzarto piemērots būvēšanai pašu spēkiem. Siltuminerce ir daudz labāka, kā koka statņu ēkai, iekštelpu gaisa mitrums ir mazāks, jo gāzbetons ir “elpojošāks” materiāls, par daudzo materiālu pīrāgu kāds ir koka statņu karkasa ēkām. Sākotnēji ārpusi var atstāt neapdarinātu, un pēc 5 gadu ekspluatācijas konstatēt, ka nekādi būtiski siltuma zudumi nav novēroti, līdzarto fasāžu siltināšana no ārpuses nav nepieciešama, vienkārši nošpaktelēt ar tonētu, fakturētu špakteli, un ārsienu apdare gatava.
      bieži nākas saskarties ar tādu parādību, ka būvētāji iesaka vai nu tos materiālus pie kuriem pieraduši, vai nu šajā gadījumā – iesakot koka karkasa mājas konstrukciju vēlas iegūt lielāku pievienoto vērtību – samaksu par darbaspēku, dēļ tā, ka ir vairāki darba procesi, siltināšana, apšūšana utt utml, kamēr mūrējot gāzbetona bloku mūra sienas var nopelnīt tikvien kā sarunāto cenu par kubikmetra iebūvēšanu.

      Patīk

  4. Šādi apmesta gāzbetona siena, bez sieta un krāsošanas nesaplaisās un nelaidīs mitrumu cauri?
    Tad jūs sakiet, ka ar texo grand 375mm ārsienām vajadzētu pietikt?
    Un vēl jautājums, ja no ārpuses netiek uzlikta vate, tad nav lielāks risks, ka gāzbetonā iemetīsies kāda sēnīte, vai pelējums?
    paldies

    Patīk

    1. Sveiki!
      no varākām pusēm ēkas sienas ir pasargātas no lietus ar jumta pārkaru palīdzību, šim ēkas projektam raksturīgas lielas jumta pārkares, kas saistās ar tradicionālās Latvijas lauku ainavas apbūvi.
      Ekspluatācijas apstākļi sienām mēdz būt visdažādākie, un izteikta pastāvīga mitruma ietekmē, ēnas pusē apsūnot var jebkurš materiāls, ja vien nesatur kādu dzīvajai dabai kaitīgu vielu/indi.
      Pašrocīgi pirms aptuveni 6 gadiem ir celta ēka no Aeroc gāzbetona, un dienvidu fasāde nav pasargāta no slīpa lietus, vējainā laikā, bet pa šo laiku nekādi bojājumi gāzbetonā nav novēroti.
      plaisas arī sienās nerodas pašas no sevis, bet vienīgi tad, ja notiek kāda sienas daļas sēšanās, līdz ar to siets zem apmetuma nav uzskatāms kā obligāti nepieciešams vienmēr un visur.
      Sienu biezums – ja aprēķini rāda, ka Jūsu minētais Texo grand 375 atbilst LR būvnormatīvu minimālajām prasībām, tad nav pamata raizēm. Praksē nereti tiek ekspluatētas ēkas arī ar plānākām sienām, un sienu siltumizolācijas spēja nebūt nav tas kritiskākais ēkas siltumefektivitātes mērs, jo visbiežāk siltums izplūst gaisa apmaiņas rezultātā, pa šķirbām. Kā arī ir aprēķini, ka sienu siltināšana ir pasākums, kurš sevi atpelna salīdzinoši ilgā laikā, tie var būt pat 20 gadi, kas vairs nav uzskatāms par racionālu ilgumu. Salīdzinoši – pārseguma siltināšana, neļaujot siltumam aizplūst uz bēniņiem ir krietni efektīvāka, tā var atpelnīties pat 5 gadu laikā. Protams, skaitļi visnotaļa aptuveni, jo atkarīgi no katras konkrētās ēkas īpatnībām.

      Patīk

  5. Plānotā māja ir paredzēta bez pārkarēm, līdzīga kā http://www.buildart.lv/dzivojama-eka-170m2/
    Jebkurš sānu vējš tiks uz gāzbetona, bet ir redzētas padomju laikos celtas, nepabeigtas gāzbetona mājas, kurām vizuālu bloku defektu nav.
    Vienīgi masu blīvumi noteiki atšķirās.
    Varbūt ir kāds ieteikums, šādu māju celtniecībā?
    Esmu saskatījis daudz plusus šādas mājas celtniecībā- lietderīgs telpu plānojums, jaunmodīgs ēkas izskats, salīdzinoši lētas jumta izmaksas, 2 stāvā nav jumtistabu slīpie griezti, ja māja ainaviskā vietā- jumts izmantojams, kā jumta trerase!

    Patīk

  6. Labdien.
    Šā projekta aprakstā ir teikts, ka nav paredzēti mezgli ar plēves izmantošanu. Ar ko šādā gadījumā ir aizstāta tvaika izolācijas plēve koka karkasa mājas projektam?

    Patīk

    1. Labdien!
      Tvaika izolācijas vietā ir pretvēja/pretputekļu izolācija, ūdens tvaikus caurlaidīga, saskaņā ar celulozes vates “Ekovate” ražotāju rekomendācijām. Sienu ārpuse ventilējama, tā pat arī jumta slīpo plakņu siltinājums.
      lai Jums sokas!

      Patīk

    1. Labdien!
      Šī mājas projekta aprēķinātās un plānotās realizācijas izmaksas jāprecizē atbilstoši šī brīža situācijai, dotā cena ir rēķināta pirms dažiem gadiem. Orientējoši, vajadzētu būt līdzīgām būvizmaksām arī mūsdienās. Ēka ir projektēta ļoti racionāli, bez lieka materiālu patēriņa, kā arī konstrukciju mezgli ir risināti vienkārši, tehnoloģiski un ekonomiski.
      Pēc projekta iegādes, ar tajā paredzētajām izmaiņām, korekcijām un visu tehnisko rasējumu un konstrukciju mezglu komplektu varēsiet iesniegt būvētājiem, tāmēšanai.
      lai Jums sokas!

      Patīk

    1. Labdien!
      Atbilstošā būvizmaksu kategorijā varam piedāvāt mājas projektu “Aldis”, vai “Ansis”, abas šīs ēkas ir uzbūvejamas paša spēkiem, un ar ļoti ekonomiskām būvniecības izmaksām, Jūsu minētā cena ir šo ēku orientējošas būvmateriālu izmaksas, bez algota darbaspēka.
      lai Jums sokas!

      Patīk

    1. Labdien!
      Tiekoties mūsu darbnīcā, izstrādāsim projekta skici, atbilstoši Jūsu vajadzībām un zemesgabalam, vai arī varam visu pilnu tehnisko projektu nosūtīt sadarbojoties attālināti, e-pastā, vai uz pasta adresi projekta eksepmlārus izdrukātā veidā.
      lai Jums raženi sokas!

      Patīk

Komentēt